Skip to main content

Manual încărcător solar MPPT

3. Funcții

În această secțiune:

3.1. Detectare automată tensiune baterie

Încărcătorul solar detectează automat o tensiune a sistemului de 12, 24 (tensiunea bateriei) la prima pornire. Dacă este necesară o tensiune diferită a sistemului la o etapă ulterioară acest lucru poate fi configurat manual în setările încărcătorului solar.

3.2. Algoritm excepțional MPPT

Urmărire extrem de rapidă MPP

Încărcătorul solar conține un regulator MPPT extrem de rapid. Acest lucru este benefic atunci când intensitatea luminii solare se modifică constant, așa cum se întâmplă când este înnorat. Datorită regulatorului MPPT extrem de rapid, se colectează cu 30% mai multă energie în comparație cu încărcătoarele solare cu un regulator PWM și cu până la 10% mai mult în comparație cu controlerele MPPT mai lente.

Producție solară optimă

Încărcătorul solar are un algoritm de urmărire inovativ. Acesta va maximiza întotdeauna producția energiei prin blocarea la MPP optim (punct electric maxim). Dacă se produce o umbrire parțială, două sau mai multe puncte electrice maxime pot fi prezente în curba tensiunii de alimentare. MPPT-urile convenționale tind să se oprească la un MPP local, care poate să nu fie MPP-ul optim.

3.3. Eficiență de conversie excepțională

Încărcătorul solar are o eficiență de conversie excepțională. Eficiența maximă depășește 98 %. Unul dintre avantajele eficienței ridicate este că încărcătorul solar nu are un ventilator de răcire, iar curentul maxim de ieșire este garantat până la o temperatură ambientală de 40 °C (104 °F).

3.4. Protecție electronic extinsă

Încărcătorul solar este protejat împotriva supra-temperaturii. Ieșirea este complet nominală până la o temperatură ambientală de 40 °C (104 °F). În cazul în care temperatura crește în continuare, curentul de ieșire va fi redus.

Încărcătorul solar este echipat cu protecție la polaritate inversă PV și protecție la curent invers PV.

3.5. Aplicația VictronConnect

Aplicația VictronConnect poate fi utilizată pentru:

 • Monitorizarea încărcătorului solar și vizualizarea în timp real a datelor despre încărcarea solară și baterie.

 • Utilizarea caracteristicilor încărcătorului solar.

 • Accesarea până la 30 de zile de date istorice și istoric de erori.

 • Configurarea setărilor încărcătorului solar.

 • Actualizarea firmware.

MPPT_VictronConnect_screenshot.svg

Captură de ecran cu aplicația VictronConnect, cu afișarea datelor în timp real și a datelor istorice.

Aplicația VictronConnect poate fi descărcată din magazinele de aplicații, de pe pagina de descărcări Victron Energy.

Aplicația este disponibilă pentru următoarele platforme:

 • Android.

 • Apple iOS, rețineți că USB nu este acceptat, este posibilă numai conexiunea prin Bluetooth.

 • MacOs.

 • Windows, rețineți că Bluetooth nu este acceptat, este posibilă numai conexiunea prin USB.

Download_VictronConnect_and_QR_code.png

Aplicația se poate conecta la încărcătorul solar prin următoarele modalități:

MPPT_M_-_VC_direct.png

Conexiune prin Bluetooth.

MPPT_M_-_VC_via_USB.png

Conexiune prin USB.

MPPT_M_-_VC_via_VRM.png

Conexiune prin Internet sau LAN.

3.6. Afișaj

Există mai multe opțiuni de afișaj:

3.7. Portul VE.Direct

Portul VE.Direct este utilizat pentru a comunica cu încărcătorul solar. Acesta poate fi utilizat pentru mai multe scopuri:

 • Pentru a conecta un dispozitiv de monitorizare, precum un dispozitiv GX sau GlobalLink.

 • Pentru conectare cu aplicația VictronConnect.

 • Pentru control extern.

Sunt necesare cabluri sau interfețe speciale pentru a vă conecta la acest port:

3.8. Sarcină de ieșire

Încărcătorul solar este echipat cu o sarcină de ieșire virtuală.

3.8.1. Sarcină de ieșire virtuală

Poate fi creată o sarcină de ieșire virtuală pentru a compensa pentru absența unei sarcini de ieșire fizice a încărcătorului solar.

Crearea unei sarcini de ieșire virtuale:
 • Utilizați cablul VE.Direct TX și permiteți-i să acționeze ca sarcină de ieșire virtuală prin funcția port RX a aplicației VictronConnect. Consultați capitolul Setări port RX.

Sarcina de ieșire virtuală poate fi configurată prin aplicația VictronConnect și poate fi controlată folosind tensiunile bateriei sau algoritmul BatteryLife. pentru detalii despre procesul de configurare, consultați capitolul Setările sarcinii de ieșire.

3.8.2. BatteryLife

Acest capitol se aplică numai dacă se utilizează sarcina de ieșire virtuală.

Când un încărcătorul solar nu poate să încarce bateria la întreaga sa capacitate pe parcursul unei zile, rezultatul este că adesea bateria va continua să oscileze între o stare de „încărcare parțială” și o stare de „descărcare finalizată”. Acest mod de funcționare (nu o încărcare completă obișnuită) va distruge o baterie cu plumb-acid în câteva săptămâni sau luni.

Algoritmul BatteryLife va monitoriza starea încărcării bateriei și, dacă este necesar, va crește în fiecare zi nivelul de deconectare a sarcinii (adică deconectează sarcina mai devreme) până când energia solară colectată este suficientă pentru a reîncărca bateria până la aproape 100 %. Începând din acel moment, nivelul de deconectare a sarcinii va fi modulat astfel încât să se realizeze o încărcare de aproape 100 % o dată pe săptămână.

3.9. Încărcarea bateriei

3.9.1. Încărcare adaptivă în 3 etape a bateriei

Încărcătorul solar este un încărcător în 3 etape. Etapele de încărcare sunt: Bulk (volum mare) – Absorption (absorbție) – Float (încărcare de menținere).

Bulk

În timpul etapei de încărcare bulk, încărcătorul solar livrează curentul maxim de încărcare, pentru a încărca rapid bateriile. În această etapă, tensiunea bateriei va crește lent. Când tensiunea bateriei a atins tensiunea de absorption, etapa de încărcare bulk se oprește și începe etapa de încărcare absorption.

Absorption

În timpul etapei absorption, încărcătorul solar trece la modul de tensiune constantă. Fluxul de curent către baterie va scădea progresiv. Când curentul scade sub 2A (curent de amortizare), etapa de absorption se oprește și începe etapa în regim float.

Când se produc numai descărcări superficiale, durata de absorbție este menținută scurtă. Cu toate acestea, după o descărcare puternică a bateriei, timpul de absorption este automat crescut pentru siguranța că bateria se reîncarcă complet.

Float

În timpul etapei în regim float, tensiunea este redusă și starea încărcată complet a bateriei este menținută.

Indicație

Nu este necesară o etapă de stocare pentru încărcătoarele solare, spre deosebire de cazul încărcătoarelor CA, deoarece noaptea nu există energie solară, așadar încărcarea bateriei se va opri.

3.9.2. Algoritm de încărcare flexibil

Aplicația VictronConnect permite selectarea a 8 algoritmi de încărcare prestabiliți sau algoritmul de încărcare este complet programabil. Tensiunile de încărcare, durata etapelor și curentul de încărcare pot fi personalizate.

Mai mult, poate fi utilizat un comutator rotativ pentru a seta 8 algoritmi programați în prealabil.

3.9.3. Încărcare de egalizare

Unele tipuri de baterii plumb-acid au nevoie de încărcare periodică de egalizare. În timpul egalizării, tensiunea de încărcare va fi crescută peste tensiunile de încărcare obișnuite, pentru a echilibra celulele.

Dacă este necesară încărcarea de egalizare, aceasta poate fi activată folosind aplicația VictronConnect.

3.10. Detector temperatură

Detectorul de temperatură permite încărcarea compensată de temperatură. Tensiunile de încărcare absorption și float sunt ajustate pe baza temperaturii bateriei (este necesar un accesoriu) sau prin temperatura internă a încărcătorului solar.

Încărcarea bateriei compensată prin temperatură este necesară pentru încărcarea bateriilor din plumb-acid în medii calde sau reci.

Compensarea de temperatură poate fi activată sau dezactivată în setările încărcătorului, iar cantitatea de compensare, coeficientul de compensare (mV/°C), este reglabilă.

3.10.1. Senzor de temperatură intern

Încărcătorul solar are un senzor de temperatură intern, încorporat.

Temperatura internă este utilizată pentru a seta tensiunile de încărcare compensate de temperatură. Pentru aceasta, se utilizează temperatura internă atunci când încărcătorul este „rece”. Încărcătorul solar este „rece” atunci când intră numai foarte puțin curent în baterie. Rețineți că aceasta este doar o estimare a mediului și temperaturii bateriei. Dacă este nevoie de o temperatură mai exactă a bateriei, aveți în vedere să folosiți un senzor de temperatură a bateriei extern, consultați capitolul Senzor de tensiune și temperatură extern.

Intervalul de compensare a temperaturii este de la 6 °C la 40 °C (de la 39 °F la 104 °F).

Senzorul de temperatură internă este folosit, de asemenea, pentru a determina dacă încărcătorul solar este supraîncălzit.

3.10.2. Senzor de tensiune și temperatură extern

Smart Battery Sense (opțional) este un senzor a tensiunii și temperaturii bateriei wireless și poate fi folosit cu încărcătorul solar. Acesta măsoară temperatura și tensiunea bateriei și o trimite prin Bluetooth către încărcătorul solar.

Încărcătorul solar utilizează măsurătorile Smart Battery Sense pentru:

 • Încărcare compensată de temperatură, folosind temperatura efectivă a bateriei, spre deosebire de temperatura internă a încărcătorului. O măsurare exactă a temperaturii bateriei va îmbunătăți eficiența de încărcare și va prelungi durata de viață a bateriilor plumb-acid.

 • Compensarea de tensiune. O tensiune de încărcare este mărită pentru a compensa în cazul în care există o cădere de tensiune în cablurile bateriei, în timpul încărcării cu curent ridicat.

Încărcătorul solar comunică cu Smart Battery Sense prin Bluetooth utilizând o rețea VE.Smart Networking. Pentru mai multe informații despre VE.Smart Networking, consultați manualul despre rețeaua VE.Smart Networking.

Alternativ, se poate configura o rețea VE.Smart care măsoară temperatura și tensiunea bateriei, între un încărcător solar și un BMV-712 Smart sau monitor de baterie SmartShunt care este dotat cu Senzor de temperatură pentru BMV, fără a fi necesar un Smart Battery Sense.

Notă

Rețineți că o rețea VE.Smart poate fi configurată numai dacă încărcătorul solar poate comunica prin Bluetooth, are Bluetooth activat sau este dotat cu o cheie digitală VE.Direct Bluetooth.

MPPT_medium_system_with_battery_sense

Exemplu de rețea VE.Smart Networking a unui Smart Battery Sense și a unui încărcător solar.

3.11. Detectarea tensiunii

Un Smart Battery Sense opțional sau monitor de baterie măsoară tensiunea de la borna bateriei și trimite informația prin Bluetooth, prin rețeaua VE.Smart către încărcătorul solar. Dacă tensiunea bateriei este mai mică decât tensiunea încărcătorului solar, acesta din urmă își va crește tensiunea de încărcare pentru a compensa pentru pierderile de tensiune.

3.12. Pornire/Oprire la distanță

Poate fi creat un terminal pornire/oprire la distanță virtual folosind cablul non-inversor pornire/oprire VE.Direct la distanță VE.Direct (opțional).

3.13. WireBox

MPPT WireBox opțional este un capac din plastic care poate fi atașat la partea inferioară a încărcătorului solar. Acesta acoperă terminalele bateriei și ale încărcătorului solar, împiedicând contactul accidental sau în timpul lucrului cu terminalele PV și ale bateriei. Acesta oferă un nivel suplimentar de siguranță și este în special util dacă încărcătorul solar este instalat într-o zonă cu acces general.

Pentru mai multe informații ca să găsiți MPPT WireBox potrivit pentru încărcătorul dvs. solar, consultați pagina de produs MPPT WireBox.

MPPT_with_wire_box.svg

Exemplu încărcător solar cu MPPT WireBox