Skip to main content

Invertor RS Smart

4. Configurare

În această secțiune:

4.1. Configurarea prin aplicația VictronConnect

Aplicația VictronConnect poate fi folosită pentru modificarea tuturor setărilor și actualizarea firmware-ului.

Aplicația VictronConnect se poate conecta direct la invertor prin:

  • Local - prin Bluetooth-ul încorporat

  • Local - prin USB, utilizând interfața VE.Direct la USB conectată la portul VE.Direct.

  • Local - prin Bluetooth, utilizând dongle-ul inteligent VE.Direct Bluetooth conectat la portul VE.Direct;

  • De la distanță - prin intermediul portalului VRM și a unui dispozitiv GX (consultați fila VRM în lista dispozitivelor din VictronConnect).

Conectarea invertorului cu aplicația VictronConnect:

  • deschideți aplicația VictronConnect;

  • Asigurați-vă că invertorul este alimentat

  • Așteptați ca invertorul să se afișeze în lista dispozitivelor din fila „Local” sau „VRM”

  • Faceți clic pe invertor.

  • în cazul conexiunii prin Bluetooth: introduceți codul PIN implicit: 000000. După introducerea codului PIN implicit, VictronConnect vă va solicita să schimbați acest cod. Motivul este pentru a preveni conectările neautorizate pe viitor. Este recomandat să schimbați codul PIN la prima instalare. Această operație se poate face din fila cu informații despre produs.

Pentru a vizualiza și/sau modifica setările monitorului de baterie:

  • Navigați la pagina setărilor apăsând pictograma în formă de roată dințată Setting_cog_symbol_VictronConnect.svg în colțul din dreapta-sus al ecranului de pornire.

Indicație

Acest manual tratează doar aspecte specifice privind invertorul. Pentru informații generale suplimentare privind aplicația VictronConnect, precum modul de utilizare și locația de descărcare sau modul de conectare, consultați pagina produsului și manualul aplicației VictronConnect sau scanați codul QR de mai jos:

QR_SVG_VictronConnect_page.svg

4.2. Setările bateriei

VC_Battery_Settings.png

Tensiune baterie

RS este fixat la 48 V și este disponibil numai pentru sisteme de 48 V.

Curent maxim de încărcare

Permite utilizatorului să seteze un curent de încărcare maxim mai redus.

Încărcător activat

Comutarea acestei setări oprește încărcătorul solar. Bateriile nu se vor încărca. Această setare este concepută pentru a fi utilizată numai când se efectuează lucrări asupra instalației.

Setările încărcătorului - Presetare baterie

Presetarea bateriei vă permite să selectați tipul bateriei, să acceptați valorile implicite sau să introduceți propriile valori prestabilite care să fie utilizate pentru algoritmul de încărcare a bateriei. Setările pentru tensiunea de absorbție („Absorption”), durata de absorbție, tensiunea „Float”, tensiunea de egalizare și compensare cu temperatură sunt toate configurate la o valoare prestabilită - dar pot fi definite de utilizator.

Valorile prestabilite definite de utilizator vor fi stocate în biblioteca cu valori prestabilite - astfel, instalatorii nu vor fi nevoiți să definească toate valorile de fiecare dată când configurează o nouă instalație.

Prin selectarea opțiunii Editare valori prestabilite sau din ecranul Setări (cu modul Expert pornit sau oprit), pot fi setați parametri personalizați după cum urmează:

Tensiune de absorbție („Absorption”)

Setați tensiunea de absorbție.

Durata de absorbție adaptivă

Selectați durata de absorbție adaptivă sau durata de absorbție fixă care va fi utilizată. Ambele sunt explicate detaliat mai jos:

Durată de absorbție fixă: Aceeași durată de absorbție este aplicată în fiecare zi (când există suficientă energie solară) folosind setarea de absorbție maximă. Rețineți că această opțiune poate duce la supraîncărcarea bateriilor dvs., în special în cazul sistemului și bateriilor cu plumb și numai dacă au loc descărcări zilnice superficiale. Consultați setările recomandate ale producătorului bateriei. Notă: asigurați-vă că dezactivați setarea curentului de amortizare pentru aceeași durată de absorbție în fiecare zi. Curentul de amortizare ar putea încheia durata de amortizare mai repede dacă curentul bateriei este sub limită. Consultați mai multe informații despre secțiunea privind setarea curentului de amortizare de mai jos.

Durată de absorbție adaptivă: Algoritmul de încărcare poate utiliza o durată de absorbție adaptivă: aceasta se adaptează automat la nivelul de încărcare dimineața. Durata maximă a perioadei de absorbție pentru ziua respectivă este determinat de tensiunea bateriei, astfel cum este măsurată chiar înainte ca încărcătorul solar să înceapă funcționarea în fiecare dimineață (valori ale bateriei de 12 V utilizate - înmulțiți tensiunea bateriei cu 4 pentru 48 V):

Tensiunea bateriei Vb (la pornire)

Multiplicator

Durate maxime de absorbție

Vb < 11,9 V

x 1

ora 06:00

> 11,9 V Vb < 12,2 V

x 2/3

ora 04:00

> 12,2 V Vb < 12,6 V

x 1/3

ora 02:00

Vb > 12,6 V

x 2/6

ora 01:00

Multiplicatorul este aplicat setării duratei maxime de absorbție și aceasta rezultă în durata maximă a perioadei de absorbție utilizate de încărcător. Duratele maxime de absorbție afișate în ultima coloană a tabelului se bazează pe setarea duratei maxime de absorbție implicită de 6 ore.

Durată maximă de absorbție (hh:mm)

Setați limita duratei de absorbție. Disponibilă numai când utilizați un profil de încărcare personalizat.

Introduceți o valoare de timp în formatul hh:mm, cu valoarea orelor între 0 și 12, și cea a minutelor între 0 și 59.

Tensiune „Float” (tampon)

Setați tensiunea „Float”.

Compensare tensiune de încărcare „Bulk” (brută) repetată

Setați compensarea de tensiune care va fi utilizată în setarea tensiunii „Float” care va determina limita la care ciclul de încărcare va porni.

De ex.: Pentru o compensare tensiune de încărcare „Bulk” (brută) repetată de 0,1 V și o setare de tensiune „Float” de 13,8 V, limita de tensiune care va fi utilizată pentru a reporni ciclul de încărcare va fi de 13,7 V. Cu alte cuvinte, dacă tensiunea bateriei scade sub 13,7 V timp de un minut, ciclul de încărcare va reporni.

Tensiune de egalizare

Setați tensiunea de egalizare.

Procent curent de egalizare

Configurați setarea curentului maxim de încărcare în procent, care va fi utilizat la efectuarea egalizării.

Egalizare automată

Configurați frecvența funcției de egalizare automată. Opțiunile disponibile variază între 1 și 250 de zile.

  • 1 = zilnic

  • 2 = o dată la două zile

  • ...

  • 250 = o dată la 250 de zile

De regulă, egalizarea este utilizată pentru a echilibra celulele unei baterii cu plumb și pentru a preveni stratificarea electrolitului din baterii cu electroliți lichizi. Necesitatea egalizării (automate) depinde de tipul de baterii și de modul lor de utilizare. Consultați furnizorul dvs. de baterii pentru recomandări.

Atunci când un ciclu de egalizare automată se inițiază, încărcătorul aplică o tensiune de egalizare bateriei, atât timp cât nivelul curentului rămâne sub setarea procentului de curent de egalizare al curentului de încărcare „Bulk” (brută).

Durata ciclului de egalizare automată

În cazul tuturor bateriilor VRLA și a unor baterii cu electroliți lichizi (algoritmul numărul 0, 1, 2 și 3), egalizarea automată se încheie când a fost atinsă limita de tensiune (maxV) sau după o perioadă egală cu (durata de absorbție/8), oricare intervine prima.

În cazul bateriilor cu plăci tubulare (algoritmul numărul 4, 5 și 6), și de asemenea, pentru toate tipurile de baterii definite de utilizator, egalizarea automată se încheie după o perioadă egală cu (durata de absorbție/2).

În cazul bateriilor de tip litiu (algoritmul numărul 7), egalizarea nu este disponibilă.

Când un ciclu de egalizare automată nu este finalizat într-o zi, acesta nu se va relua în ziua următoare. Următoarea sesiune de egalizare va avea loc conform intervalului stabilit în opțiunea „Egalizare automată”.

Tipul implicit de baterie este o baterie VRLA și orice baterie definită de utilizator se va comporta ca o baterie cu plăci tubulare în ceea ce privește egalizarea.

Modul oprire egalizare

Setați cum se va încheia egalizarea. Există două posibilități, prima are loc dacă tensiunea bateriei atinge tensiunea de egalizare și a doua are loc la o perioadă fixă, când se utilizează durata maximă de egalizare.

Durată maximă de egalizare

Stabiliți durata maximă a etapei de egalizare.

Curentul de amortizare

Setați limita curentului care va fi utilizată pentru a finaliza faza de absorbție înainte de expirarea duratei maxime de absorbție. Atunci când curentul bateriei scade sub curentul de amortizare timp de un minut, etapa de absorbție se încheie. Această setare poate fi dezactivată prin stabilirea valorii zero.

Compensare de temperatură

Multe tipuri de baterii necesită o tensiune de încărcare mai scăzută în condiții calde de funcționare și o tensiune de încărcare mai mare în condiții reci de funcționare.

Coeficientul configurat este în mV pe grad Celsius pentru întregul set de baterii, nu pe celulă. Temperatura de bază pentru compensare este de 25 °C (77 °F), astfel cum este afișat în diagrama de mai jos.

VC_Temp_compensation.png

Cu un senzor de temperatură instalat pe blocul de conexiune utilizator I/O; temperatura bateriei efectivă va fi utilizată pentru compensare; pe parcursul zilei.

Deconectare la temperatură scăzută

Această setare poate fi utilizată pentru dezactivarea încărcării la temperaturi scăzute, astfel cum este impus de bateriile din litiu.

În cazul bateriilor cu litiu-fier-fosfat, această setare este prestabilită la 5 grade Celsius, iar pentru alte tipuri de baterii este dezactivată. La crearea unei baterii definite de utilizator, nivelul de deconectare la temperatură poate fi ajustat manual.

Egalizare manuală - Pornire acum

Selectarea „Pornire acum” din secțiunea „Egalizare manuală” permite inițiere manuală a unui ciclu de egalizare. Pentru a permite încărcătorului să egalizeze bateria în mod corespunzător, folosiți opțiunea de egalizare manuală numai în timpul perioadelor de absorbție și încărcare în regim „Float” („tampon”), și când există suficientă lumină a soarelui. Limitele curentului și tensiunii sunt identice cu funcția de egalizare automată. Durata ciclului de egalizare este limitată la maximum 1 oră la declanșarea manuală. Egalizarea manuală poate fi oprită în orice moment prin selectarea „Oprire egalizare”.

4.3. Setările invertorului

Următoarele setări ale invertorului pot fi configurate:

Setare

Explicare

Implicit

Interval

Tensiune de ieșire

Tensiunea de ieșire CA a invertorului

230 V

De la 210 V la 245 V

Frecvență de ieșire

Frecvența de ieșire CA a invertorului

50 Hz

50 Hz sau 60 Hz

Releu împământare

Când această setare este activată, nulul (N) va fi conectat la împământare (PE) când invertorul este operațional. Conexiunea va fi întreruptă atunci când invertorul nu este operațional.

Când această setare dezactivată, nulul (N) nu va fi conectat niciodată la împământare (PE).

activat

activat sau dezactivat

4.4. Releu programabil

Releu programabil care poate fi setat pentru a declanșa o alarmă generală, o subtensiune de CC sau o funcție de pornire a semnalului unui grup electrogen. CC nominal: 4 A până la 35 V CC, 1 A până la 70 V CC

4.5. Conectarea la invertoarele PV CA

inverter include un sistem de detectare a invertorului PV CA încorporat. Atunci când există un răspuns al PV CA (un surplus) de la portul de conexiune de ieșire CA, inverter va activa automat o reglare a frecvenței de ieșire CA.

Cu toate că nu este nevoie de o configurare suplimentară, este important ca invertorul PV CA să fie configurat corect pentru a răspunde la reglarea de frecvență prin reducerea ieșirii.

Rețineți regula 1:1 a dimensiunii invertorului PV CA la dimensiunea inverter și se aplică dimensiunile minime ale bateriei. Mai multe informații despre aceste limitări sunt disponibile în Manualul de cuplare CA, și acest document trebuie citit dacă utilizați un invertor PV CA.

Intervalul de reglare a frecvenței nu este configurabil, și include o marjă de siguranță încorporată. După atingerea tensiunii de absorbție, frecvența va crește. Așadar, este esențial să includeți o componentă PV CC în sistem pentru încărcarea completă a bateriilor (adică etapa „Float”).

Poate fi posibil să reglați răspunsul puterii de ieșire la diverse frecvențe pe invertorul dvs. PV CA.

Configurația implicită a fost testată și funcționează în mod fiabil cu configurația codului de rețea Fronius MG50/60.

4.6. Programare în paralel

Invertoarele trebuie instalate corect înainte de configurare.

Pentru a seta un sistem paralel, deschideți prima unitate în VictronConnect. Deschideți meniul Setări – Sistem.

Atenție

Puterea de ieșire CA va fi deconectată câteva secunde la comutarea modurilor de configurare a sistemului. Asigurați-vă că sistemul este configurat ÎNAINTE de conectarea ieșirii CA a invertorului la consumatori.

victron_-_RS_parallel_update2.jpg

Setarea implicită din fabrică este Independent (o singură unitate).

Pentru a seta un sistem paralel pe o singură fază, modificați configurarea sistemului la „Monofazat”.

Pentru a seta sisteme trifazate în paralel, selectați „Trifazat”. Această setare este identică pentru un sistem trifazat cu un singur invertor pe fiecare fază sau mai multe pe fiecare fază.

Victron_-_RS_parallel_options.jpg

Comutator Prevenire insularizare rețea CAN

Aceasta permite detectarea insularizării rețelei CAN și activează setarea „Număr de invertoare în sistem”. Setarea implicită este activată.

Număr de invertoare în sistem

Introduceți numărul total de unități instalate în sistem.

În cazul în care rețeaua CAN este împărțită în segmente, această setare este utilizată pentru a determina cea mai mare și să închidă segmentul mai mic pentru a le împiedica să continue să funcționeze nesincronizate.

Acest lucru conduce la un sistem mai fiabil decât dacă segmentul mai mic ar fi încercat să continue pe cont propriu, nesincronizat (ceea ce va conduce la o supraîncărcare sau alte probleme de oprire nedorite cauzate de un curent sinusoidal de ieșire CA nesincronizat).

În sistemele paralele, unde există doar 2 unități, existența unui dispozitiv VE.Can recunoscut de RS cu același sistem de instanță asistă la determinarea cărui sistem insularizat va porni. Acest dispozitiv VE.Can suplimentar poate fi un dispozitiv GX, Lynx BMS sau alt CC combinat cu un încărcător VE.Can MPPT.

În acest caz, un singur invertor poate totuși porni dacă celălalt nu comunică, atât timp cât „Prevenire insularizare rețea CAN” este dezactivată.

Număr minim de invertoare pentru pornire

Numărul minim de invertoare care trebuie să fie prezente per fază la pornirea sistemului.

Acest număr este setat de instalator pentru a se asigura că există suficiente unități pentru a începe alimentarea consumatorilor sistemului simultan.

Poate doriți să le introduceți pe toate sau pe toate minus unul (pentru a permite totuși repornirea sistemului dacă o singură unitate este offline) sau numai 1 pentru redundanță maximă, presupunând că nu există consumatori mari la pornire.

După ce sistemul pornește, acesta nu se va opri dacă numărul de invertoare funcționale per fază scade sub numărul setat (atât timp cât invertoarele rămase nu se supraîncarcă și pot continua să alimenteze consumatorii).

Dacă setarea „Prevenire insularizare rețea CAN” este activată, sistemul va rămâne online până când numărul de invertoare scade sub valoarea „Numărul de invertoare din sistem” împărțită la 2 + 1 (care este pragul pentru protecția împotriva insularizării rețelei CAN).

Dacă setarea „Prevenire insularizare rețea CAN” este dezactivată, sistemul nu se va opri automat, nici dacă un singur invertor per fază rămâne online.

Pentru mai multe detalii despre redundanță și implicațiile setării „Continuare cu o fază lipsă” – consultați capitolul programare trifazată.

Instanță sistem

Unități cu același număr de instanță funcționează împreună pe partea CA.

Modificarea setării Instanță sistem permite mai multor grupuri de invertoare să se afle pe același VE.Can bus, dar fără a fi sincronizate și segmentate în diferite ieșiri CA, fără interferență.

Continuați cu aceleași setări de programare pe celelalte unități.

Notă

Pentru o operare sincronizată, aceste setări de sistem trebuie programate individual și setate corect pe toate invertoarele conectate.

Notă privind redundanța și ieșirea continuă în timpul actualizărilor de firmware

Mecanismul de sincronizare CA utilizat pentru faza paralelă și trifazată are o versiune de „protocol” încorporată.

Unitățile pot funcționa împreună chiar și cu versiuni firmware diferite, atât timp cât rulează aceeași versiune de protocol.

Acest lucru permite alimentarea continuă, neîntreruptă, chiar și când firmware-ul se actualizează, deoarece unitățile se vor actualiza individual, una câte una, în timp ce celelalte continuă să se sincronizeze și să furnizeze o ieșire CA stabilă.

Dacă Victron trebuie să modifice numărul versiunii „protocol”, acest lucru se va nota clar în jurnalul de schimbare firmware. Citiți-l cu atenție înainte de actualizare.

În cazul în care există mai multe versiuni de protocol ce rulează pe același VE.Can bus, toate unitățile vor indica eroarea #71 până când sunt toate actualizate la aceeași versiune.

Notă

Capacitatea va fi redusă în timpul actualizării firmware pe măsură ce unitățile sunt oprite și repornite în mod individual pentru actualizarea firmware-ului.

Pentru a menține aceeași stabilitate a ieșiri CA într-un sistem trifazat, trebuie să fie minimum 2 unități pe fiecare fază.

Există o setare suplimentară pentru sistemele trifazate, care controlează dacă celelalte două faze se opresc dacă una dintre faze este offline. Consultați Programare trifazată pentru mai multe informații.

4.7. Programare trifazată

Pentru a configura un sistem trifazat, unitățile trebuie instalate corect.

Configurarea unui sistem pentru trei faze sau o singură fază se realizează în VictronConnect, în meniul Sistem.

Atenție

Puterea de ieșire CA va fi deconectată câteva secunde la comutarea modurilor de configurare a sistemului. Asigurați-vă că sistemul este configurat ÎNAINTE de conectarea ieșirii CA a invertorului la consumatori.

Conectați-vă la prima unitate în VictronConnect, modificați setarea Sistemului la Trifazat, apoi selectați faza corectă pentru unitatea respectivă (L1, L2 sau L3)

Victron-multirs3phasevc2.jpg

Va trebui să faceți acest lucru în mod individual, pentru fiecare unitate.

Se recomandă să etichetați fizic partea frontală a fiecărei unități, precum și să îi oferiți un nume personalizat în VictronConnect, care să corespundă cu eticheta fizică.

Victronconnect_-_3_phase.jpg

Puteți configura sistemul astfel încât dacă o unitate este offline (de ex., din cauza unei opriri manuale sau a unei actualizări firmware), celelalte unități pot continua să opereze și să furnizeze putere de ieșire CA către fazele lor respective.

Implicit, opțiunea „continuare cu fază lipsă” este dezactivată. Oprirea unei unități prin comutatorul manual va deconecta unitatea. Dacă unitatea este una dintre cele trei unități care se află în trei faze, atunci și celelalte se vor opri.

Dacă sistemul este configurat cu opțiunea „Continuare cu fază lipsă” și numărul minim de unități este suficient, atunci ieșirea către celelalte faze va continua chiar dacă există mai puține faze față de configurare.

Opțiunea de configurare „Continuare cu fază lipsă” NU TREBUIE activată dacă există trei consumatori trifazici specifici conectați care necesită toate cele trei faze sincronizate pentru a opera (de ex., un motor electric trifazat).

În această situație, mențineți setarea implicită „dezactivată” pentru „Continuare cu fază lipsă”.

Avertisment

Încercarea de a opera un consumator trifazat cu numai două faze funcționale poate cauza deteriorarea aparatului dvs.

Avertisment

Dacă ați configurat sistemul să continue să opereze cu o fază lipsă și există o problemă cu comunicările VE.Can dintre unități (de ex., cablul este deteriorat), atunci unitățile vor continua să opereze, dar nu își vor sincroniza undele de ieșire.

Setarea pentru „numărul minim de invertoare pentru pornire” este numărul per fază.

Exemplu

Dacă doriți să fiți sigur(ă) că veți avea redundanță trifazată, asigurarea că o singură unitate ar putea să eșueze per fază, în timp ce se asigură o alimentare continuă trifazată (și nu doar 2 din 3 faze).

Numărul de invertoare în sistem ar trebui setat la 9. Acest lucru înseamnă 3 invertoare per fază x 3 faze = 9 invertoare în total în sistem.

Setarea „numărului minim de invertoare pentru pornire” depinde dacă consumatorii de pornire a sistemului pot fi alimentați de 1 sau 2 unități. În acest exemplu, aceștia pot fi alimentați de o unitate per fază, astfel că această setare este 1. Consumatorii mai mari care necesită unitățile paralele suplimentare sunt porniți manual.

Dacă doriți să fiți sigur(ă) că veți avea redundanță trifazată, asigurarea că o singură unitate ar putea să eșueze per fază, în timp ce se asigură o alimentare continuă trifazată (și nu 2 din 3 faze).

Setarea „continuare cu fază lipsă” ar fi dezactivată. Acest lucru ar necesita ca 2 unități pe aceeași fază sau 4 unități pe faze diferite să eșueze înainte ca toate invertoarele de pe toate fazele să-și oprească ieșirea CA înainte ca numărul minim de unități să revină.