10. Beskrivning av Inställningar
10.1. Allmänt
![]() |
10.1.1. Inställningar för systemfrekvens
Ändrar utgångsfrekvensinställningen för växelriktaren.
10.1.2. Strömbegränsning AC1-ingång
Den här inställningen är endast aktiv om ingen systempanel är installerad (förbigås av fjärrpanelen om den är ansluten).
10.1.3. Strömbegränsning förbigås av fjärrpanel
Om inställningen ”Förbigås av fjärrpanel” är aktiv kan ingångsströmbegränsningen ställas in på distans med en Gx-enhet eller en Digital Multi Control. Om den inte är aktiv kan den inte ändras.
Användningsfallet är att lämna den inaktiv för stationära applikationer och för ingångar kopplade till en generator eftersom strömbegränsningen för dem är ett statiskt värde som definieras under installation.
För landanslutningar (båtar och fordon) aktiverar du inställningen så att systemanvändningen kan styra ingångsströmbegränsningen för att passa den landanslutning som används just då.
10.1.4. Strömbegränsning förbigås av fjärrpanel
Inställning för användning med en ”liten” generator: Om en generator med växelriktare används såsom HONDA EU-serien kommer inställningen för landström att reduceras dynamiskt (efter en period med låg strömförbrukning) för att kompensera motorns reaktionstid när högre belastningar aktiveras.
10.1.5. Aktivera batteriövervakare
Aktivering av VE.Bus-batteriövervakare aktiverar även många andra funktioner som kan använda en laddningsstatus (SoC).
10.1.6. Batterikapacitet
För att batteriövervakaren ska kunna beräkna ”laddningsstatusen” måste de anslutna batteriernas batterikapacitet vara känd. Använd den här inställningen för att specificera det anslutna batteriets kapacitet i Ah.
10.1.7. Laddningsstatus när bulk är slutförd
Använd den här inställningen för att specificera vad ”laddningsstatusen” är inställd på när bulkfasen är slutförd. Det hjälper till att kalibrera värdet för ”laddningsstatus” på grund av oundvikliga mätningsfel som uppstår efter flera laddning/urladdningscykler.
10.1.8. Laddningsverkningsgrad
Inställningen av laddningsverkningsgraden räknar med förluster som uppstår vid laddning för att förbättra exaktheten i avläsningen av ”laddningsstatus”. Om du märker att exaktheten i laddningsstatusen försämras med tiden kan du prova att ändra den här inställningen.
10.2. Nät
![]() |
10.2.1. Acceptera bred frekvensintervall
Ställ in känsligheten för frekvensmätningen. Den här inställningen används för att indikera om det är nödvändigt att inmatningsfrekvensen är exakt 50 eller 60 Hz. Det här är en inställning som används främst i kombination med generatorer (hastigheten kanske inte alltid är stabil) för att förhindra att Multi-enheten avvisar inmatningsförsörjningen.
10.2.2. UPS-funktion
Bestämmer huruvida Multi-enheten bör vara kritisk gällande förvrängningen i den tillhandahållna vågformen.
Om UPS-funktionen är avmarkerad aktiveras det här automatiskt funktionen som förhindrar det lägre spänningsintervallet från att överskridas med tunga startbelastningar! (tidigare märkt "Tillåt inströmningsström")
10.2.3. AC-spänning Till- och frånkoppling
Spänningsintervall vid vilka återkopplingsrelä öppnas/stängs.
Dessa intervaller är för vilka enheten kommer att acceptera eller avvisa tillförseln. Om ingångsspänningen sjunker under det inställda värdet på det nedre intervallet sänks laddarutgången till ett minimum för att förhindra ytterligare minskning av spänningen.
10.2.4. Nätkodsstandard
Inställning av nätkod är ännu inte tillgängligt i VictronConnect. Beroende på installationen och regionala bestämmelser kan du behöva använda VEConfigure för att justera ytterligare inställningar.
10.3. Växelriktare
![]() |
10.3.1. Utgångsspänning växelriktare
Den är normalt sett 120/230 VAC.
10.3.2. Jordrelä
Används för att aktivera/inaktivera funktionaliteten hos interna jordrelä. Anslutning mellan N och PE under växelriktarens drift.
Markreläet är användbart när en jordläckage-strömbrytare är en del av installationen. När den interna överföringsomkopplaren är öppen (växelriktar-läge) är växelriktarens Neutral ansluten till PE. När överföringsomkopplaren stängs (AC-ingång överförs till utgången) blir Neutral frånkopplad från PE först. Varning: Att inaktivera markreläet på "120/240 V" -modeller (modeller med delad fas) kopplar från L2-utgången från växelriktaren.
10.3.3. Avstängning vid låg DC-ingång
För att ställa in den nedre batterispänningsnivån vid vilken växelriktaren stängs av. För att säkerställa en lång batterilivslängd bör detta värde ställas in enligt specifikationen från batteritillverkaren.
10.3.4. Omstart efter låg DC-ingång
För att ställa in spänningen vid vilken växelriktaren startas om efter avstängning på grund av låg spänning. För att förhindra snabba fluktuationer mellan avstängning och uppstart rekommenderas att detta värde ställs in till minst en volt högre än låg batterispänning vid avstängning.
10.3.5. Förlarm för låg DC-ingång
Förlarm för låg DC-ingång Med denna inställning kan man bestämma nivån där indikationen med förlarm för låg batterinivå börjar. Observera att den faktiska parametern som ändras är en offset-spänning i förhållande till omstartsnivån på den låga DC-ingången som i sin tur är i förhållande till avstängningsnivån för låg DC-ingång. Resultatet av detta är att när man byter antingen en av omstartsnivån för låg DC-ingång och avstängningsnivån för låg DC-ingång ändras även denna förlarmsnivå för låg DC-ingång!
10.3.6. Avstängning vid låg SoC
Om Multi-enheten är inställd på att ha laddningstillståndet aktiverat kan den här funktionen användas för att stänga av den när den når inställd nivå. Det här kan vara användbart på system där batterispänningen inte ger en bra indikation på batterinivån.#
10.3.7. AES
Inställningar för energisparläge för att spara ström om det inte uppstår någon signifikant belastning på växelriktaren.
Om systemet har konsumenter med höga inströmningsegenskaper (t.ex. mikrovågsugnar och luftkonditionering) avaktiveras AES för att förhindra att de slås på för långsamt och orsakar överbelastning.
10.3.8. PowerAssist
Använd PowerAssist för att förhindra att en extern strömbrytare för AC-ingång aktiveras på grund av överbelastning. Om belastningen överskrider strömgränsvärdet för AC-ingång startar Multi-enheten parallellt med det externa nätaggregatet och ger den extra ström som behövs. Obs: När PowerAssist aktiveras finns det ett minsta strömgränsvärde för AC-ingång beroende på enhetstypen. Att ställa ett lägre gränsvärde än det här minimumet kommer att resultera i det nedre gränsvärdet. Observera att i ett parallellt system är det här gränsvärdet per enhet!
10.3.9. Hjälpström boost-faktor
Det här värdet är normalt inställt på 2. Det här är ett säkert värde eftersom varje liten topp kommer att kompenseras av växelriktaren och den effekt som blir i överskott kommer inte att överbelasta inmatningsskyddet. Var mycket försiktig med denna inställning och ändra den bara när du noga har övervägt de olika negativa aspekterna av att göra det!
10.4. Laddare
![]() |
10.4.1. Aktivera laddare
Växelriktaren och hjälpfunktionerna hos Multi-enheten fortsätter att fungera men den laddar inte längre; laddningsströmmen är därför noll!
100 % egenkonsumtion genom att inaktivera laddningsfunktionen på Multi-enheten Det kan vara ganska dyrt att ladda batterierna från nätet. Blybatterier har en låg laddningsverkningsgrad. Ungefär 20 % av energin som används för att ladda batterierna försvinner o form av värme. Vissa installatörer föredrar därför att stänga av laddningsfunktionen på Multi.
När laddningsfunktionen är avstängd och Multi-enheten accepterar nätet förser den belastningarna med nätström men laddar inte batterierna. Batterierna laddas endast från MPPT-laddningsregulatorer. I det här sortens system är det väldigt viktigt att ha en tillräckligt stor solcellspanel. Det är också viktigt att inställningarna för ”Ignorera AC batterispänning” är inställda på ett högre värde än normalt. Detta för att säkerställa att batteriet har lite laddning kvar om det skulle bli strömavbrott.
Varning
Felaktig systemdesign kan skada batteriet. Inaktivering av laddaren rekommenderas endast i system som har överskott av solcellsenergi. Om batterierna töms under natten kan systemet inte återställas om du inte ansluter en extern batteriladdare.
10.4.2. Laddningsström
Använd den här inställningen för att ange den ström med vilken batteriet laddas under bulkfasen. Observera att den faktiska laddningsströmmen också beror på andra förhållanden. Det är därför möjligt att den faktiska laddningsströmmen är lägre än den här inställningen. Det här kan bland annat bero på ett lågt strömgränsvärde för AC-ingång i kombination med en hög belastning; hög omgivningstemperatur; för hög brumspänning på grund av felaktigt kablage. För blybatterier bör laddningsströmmen vara ungefär 10 till 20 % av batterikapaciteten. Tänk också på den DC-förbrukning som förväntas i systemet.
10.4.3. Floatspänning
Använd denna inställning för att ange floatspänningen. Floatläge är reducerad spänning från absorptionen som används för att sippra in ström för att slutföra batteriladdningen utan att skapa överflödig värme eller gasning.
10.4.4. Absorptionsspänning
Använd denna inställning för att ange absorptionsspänningen. Absorption är laddningsfasen där batteriet hålls vid kontinuerlig målspänning med variabel ström.
10.4.5. Upprepad absorptionsintervall
Använd denna inställning för att ange intervallet mellan upprepade absorptioner.
10.4.6. Upprepad absorptionstid
Specificera varaktigheten för de repeterade ”absorptionspulserna”.
10.4.7. Maximal absorptionstid
Om laddningskurvan är fixerad används denna inställning för att bestämma absorptionstiden. I alla andra fall bestämmer denna inställning den maximala absorptionstiden.
10.4.8. Laddningskurva
Välj alltid det adaptiva läget under normala förhållanden. Om balansen mellan laddaren och batteriet inte är idealisk kan det vara bättre att välja ett fast läge då spänningen annars kommer att stiga för snabbt eller för långsamt och resultat kan vara att batteriet blir över- eller underladdat.
10.4.9. BatterySafe
BatterySafe-kurvan har en särskild reglering i absorptionsfasen. Absorptionsfasen startar när spänningen uppnår 14, V (för ett 12 V-batteri) oberoende av den specificerade absorptionsspänningen. Under absorptionsfasen ökar spänningen med en fast kurva tills spänningen uppnår absorptionsspänningen eller tills den beräknade absorptionstiden är över. I det senare fallet avslutas absorptionsfasen innan absorptionsspänningen har uppnåtts.
För ett blybatteri är inte alltid laddningsprocessen perfekt utspridd över batteriet. Vid snabb laddning (på gränsen till den spänning som batteriet kan hantera) kan det hända att en del av batteriet redan är ”laddat” medan andra delar fortfarande har kapaciteten att absorbera energi. När laddaren kör med ”full effekt” till börvärdet för spänning för att gå in i absorption är det ganska realistiskt att en del av batteriet blir överladdat.
BatterySafe minskar laddningsströmmen när spänningen närmar sig börvärdet för att gå in i absorption. Det ger batteriet en längre livslängd.
Det samma gäller för Adaptive (när absorptionsperioden beräknas från tiden laddaren är i bulkfasen), det hjälper till att förlänga batteriets livslängd.
Som allmän regel ska man ha i åtanke att önskan att ladda ”så fort som möjligt” och leder till en kortare livslängd för (bly)-batteriet. Att ta det lite långsammare kommer visserligen att kosta mer i bränsle/tid men det återbetalar sig i form av längre livslängd för batteriet. Laddning av batteriet med generatorn är det mest effektiva in 50-80 % SoC-intervallen. Gör därför detta dagligen och gå endast upp till 100 % en gång i veckan eftersom batteriövervakaren då är synkad och batteriet får en väl behövlig fulladdning.
10.4.10. Litiumbatteri-läge
Kryssruta-funktion
Tabellen nedan visar effekterna av att aktivera eller inaktivera litiumbatteri-läge:
Egenskap | Litiumläge inaktivt (standard) | Litiumläge aktivt |
---|---|---|
Temperaturkompensation | Blyalgoritm | Ingen temperaturkompensation |
Re-bulkspänning | 1,3 V lägre än floatspänning, till maximalt 12,9 V | 0,2 V lägre än floatspänning, till maximalt 13,5 V |
Obs: Alla nämnda spänningar och gränsvärden är för ett 12 V-system. För 24 V ska du multiplicera med två och för ett 48 V ska du multiplicera med fyra. Så vid 48 V t.ex. Kommer rebulkmekanismen för ett litiumbatteri att använda Vfloat - 0,8 V med maximalt 54 V.
Temperaturkompensation Laddningsspänning ökar eller minskar inte inom normala temperaturintervaller (5 °C - 40 °C) för litiumbatterier. Aktivering av litiumläget inaktiverar de normala inbyggda temperaturkompensationsfunktionerna som används för blybatterier.
Re-bulkspänning Re-bulkspänning är punkten där laddaren återvänder till bulkladdningsläge. Den är avhängig av floatspänningen. Litiumbatterier tenderar att ha en mer stabil spänningsutmatning och en snävare spänningsintervall än blybatterier så i litiumläge minskar värdet mellan float och re-bulk.
Nödvändiga inställningar per litiumtyp
A) Batterier med inbyggt BMS
Batterier med inbyggt BMS, inklusive ladddnings- och urladdningsbrytare, så som batterimärken som Victron Superpack, Battlebord eller Simplify. Dessa är även kända som en sorts ”drop-in ersättningsbatterier”. För dessa typer av batterier ska du aktivera litiumbatteriläget och ställa in laddningsspänningarna i enlighet med batterimanualen. Det behövs inga Assistenter eller annan konfigurering.
B) Victron V12,8 och 25,6 V-batterier, som kräver en Ve.Bus BMS
Dessa kräver ytterligare konfigurering som i nuläget inte stödjs av VictronConnect. Använd istället VEConfigure och installera VE.Bus BMS Assistant, och kryssa i kryssrutan för litiumbatteri.
C) Intelligenta batterier, anslutna till en Gx-enhet med DVCC aktiverad:
Att kryssa i rutan eller inte spelar ingen roll, det ger ingen effekt. I system med ett sådant batteri förbigås alla laddningsinställningar av parametrar som kommer från CAN-bussen.
Exempelvis Victron 24V litiumbatterier med en Lynx BMS, BYD, Pylontech, MG Electronics, Freedomwon, Redflow med flera.
10.4.11. Förvaringsläge
Efter 24 timmar med denna funktion aktiv i flytladdning sänks laddningsspänningen under flytspänningen för att ge optimalt överladdningsskydd för batteriet; Laddningsströmmen fortsätter att appliceras regelbundet för att kompensera för självurladdning. Detta är viloläget om batteriet är fulladdat.#
10.4.12. Använd utjämning
För optimal laddning kräver speciella drivbatterier en fast fas för laddningsströmmen utöver en spänningskurva. Var försiktig då det ofta resulterar i en högre laddningsspänning som kan vara skadliga för DC-belastningar!
10.4.13. Svag AC-ingång
Om kvaliteten på den tillhandahållna vågformen är lägre än laddaren förväntar sig kommer den att minska sin produktion för att säkerställa att COS phi (skillnaden mellan ström/spänning) fortsätter att vara acceptabel. Det här skyddet kan avaktiveras för låg kapacitet eller dåligt reglerade nätaggregat.
10.4.14. Stoppa efter orimlig bulk
Om absorptionsspänningen inte uppnåtts efter 10 timmar kan batteriet vara felaktigt och laddaren stängs av på grund av säkerhetsskäl. Denna inställning kommer att utlösa litiumbatteriet som alternativ samt guiden. Beroende på konfigurationen av litiumbatteriet och tillverkarens råd kan ytterligare justering av inställningarna också behövas.
10.5. AC-ingångskontroll
AC-ingångskontroll kan ställas in på flera sätt, t.ex. att Multi-enheten kopplar från nätet när batterierna är tillräckligt laddade och/eller AC-belastningen inte är så stor. Multi-enheten kopplar fån nätet i de flesta fall. Den släpper bara in nätet när batterierna är tomma eller om du ansluter en stor AC-belastning. Du kan nu använda nätet på samma sätt som med en reservgenerator.
Mekanismen bakom Ac-ingångskontroll är öppning eller stängning av Multi-enhetens interna AC-ingångsrelä.
Den här funktionen är inte aktiverad som standard.
Det här reläets normala funktion är att öppna sig så fort nätet eller generatorn inte är närvarande. Till exempel under ett strömavbrott eller om generatorn är avstängd. Det är en säkerhetsåtgärd. Reläet förhindrar energi att matas in i nätet under ett strömavbrott eller när generatorn är avstängd.
Reläet kan även ställas in att avsiktligt ignorera nätet. Det fortsätter att genomföra den normala säkerhetsåtgärden men det kan öppna och stänga sig från nätet i flera situationer. Det kan ignorera nätet när batterierna fortfarande är tillräckligt fulladdade. På så sätt kan DC-solcellsenergin prioriteras och nätet användas som en reservgenerator.
10.5.1. När kan nätet kontrolleras?
AC-ingångsreläet kan programmeras för att selektivt ignorera nätet och då titta på två parametrar: Det kan titta på batterispänningen och/eller AC-belastningsparametrar.
Nätet ignoreras när batterierna är tillräckligt fulladdade. Nätet släpps in när batterierna är tomma:
Den här inställningen kan användas för att ladda batterierna från nätet om batterierna blir för tomma. Det kan inträffa exempelvis på natten eller under en lång period med dåligt väder.
I det fallet tittar Multi-enheten på batterispänningen. Den släpper in nätet när batterispänningen är för låg under en viss tid. Den ignorerar nätet så fort som batterispänningen har stigit över en viss nivå, under en viss tid.
Multin kan även koppla från nätet beroende på laddningsstatusen.
Nätet ignoreras när AC-belastningarna är låga. Nätet släpps in när AC-belastningarna är höga:
Den här inställningen kan användas för att släppa in nätet när AC-belastningen är högre än Multi-enhetens kapacitet. Detta förhindrar att Multi-enheten överbelastas. Den här inställningen kan även användas för stora belastningar som du inte vill driva med batteriet.
I det fallet tittar Multi-enheten på AC-belastningen. Så fort den ser att belastningen är över en viss nivå, under en viss tid, släpper Multi-enheten in nätet. Multi-enheten stänger sedan ute nätet igen så fort den ser att AC-belastningen har sjunkit under en viss nivå, under en viss tid.
![]() |
10.5.2. Villkorlig aktivering av AC-ingång
Aktiverar användningen av Ac-ingångskontroll för att modifiera driften av återmatningsreläet.
10.5.3. Belastningsvillkor
Den här inställningen kan användas för att släppa in nätet när AC-belastningen är högre än Multi-enhetens kapacitet. Detta förhindrar att Multi-enheten överbelastas. Den här inställningen kan även användas för stora belastningar som du inte vill driva med batteriet.
I det här exemplet kommer nätet inte att ignoreras när belastningen överstiger 4000 Watt, utan fördröjning.
Ignorera inte AC-ingång betyder att nätet accepteras eftersom AC-ingångsreläet är stängt. Nätet kommer att ignoreras när belastningen sjunker under 2000 W.
Ignorera AC-ingång betyder att nätet ignoreras eftersom AC-ingångsreläet är öppet.
Beroende på din belastning, om AC-ingångsreläet öppnar eller stänger sig ofta kan du lägga till en tidsfördröjning innan aktivering och inaktivering.
Aktivering av AC-ingång baserad på belastning
Aktivera när belastningen är högre än W
Fördröjning innan aktivering T
Inaktivera när belastningen är lägre än W
Fördröjning innan inaktivering T
10.5.4. Batterivillkor
Den här inställningen kan användas för att ladda batterierna från nätet om batterierna blir för tomma. Det kan inträffa exempelvis på natten eller under en lång period med dåligt väder.
I det här exemplet ignoreras inte nätet när batterispänningen är lägre än 47 V. Ignorera inte AC-ingång betyder att nätet accepteras eftersom AC-ingångsreläet är stängt.
Nätet ignoreras på nytt när batterispänningen överstiger 52 V i mer än fem minuter.
Ignorera AC-ingång betyder att nätet ignoreras eftersom AC-ingångsreläet är öppet. Utöver ”batterispänning” finns det två andra alternativ att välja från: ”Bulk slutförd” eller ”absorption slutförd”.
Att välja ”absorption slutförd” är ett bra sätt att säkerställa att batterierna får en komplett uppladdning från och till. Men det kan leda till en dyrare elräkning. Absorptionsladdningsläget på ett blybatteri har en mycket sämre effektivitet än bulkläget.
Det kan vara en anledning till att välja alternativet ”bulk slutförd”. I slutet av bulkladdningsläget är ett blybatteri ungefär 85 % fulladdat.
Läs Victron Energys bok ”Energy unlimited”, sida 25, för mer information om bulk och absorption. Följ den här länken: https://www.victronenergy.com.au/orderbook
Det är även möjligt att släppa in nätet när batterierna sjunker under en viss laddningsstatus.
Viktigt
I ett DC-kopplat solcellsystem ska alternativet ”laddningsstatus” endast användas om du har en GX-enhet i systemet. Och om GX-enheten är kopplad både till Multi-enheten och MPPT-solcellsladdaren/arna och/eller en BMV-batteriövervakare. Utöver detta måste även en inställning göras i GX-enheten. Följ den här länken för mer information: https://www.victronenergy.com/live/ccgx:start#battery_state_of_charge_soc