Manual încărcător solar MPPT

9. Depanare și asistență

Vezi și:

Vă rugăm să consultați acest capitol dacă întâlniți un comportament neașteptat sau dacă bănuiți că produsul este defect.

Procesul corect de depanare și asistență constă în a consulta mai întâi problemele obișnuite, astfel cum sunt acestea descrise în capitolul prezent.

În situația în care acest lucru nu rezolvă problema, vă rugăm să contactați reprezentantul de la care ați făcut achiziția pentru asistență tehnică. În cazul în care nu cunoașteți punctul de achiziție, vă rugăm să consultați pagina web Victron Energy.

9.7. Probleme de configurarea sau firmware

9.7.1. Setări incorecte

Setările incorecte pot cauza comportamente ciudate încărcătorului solar. Verificați dacă toate setările sunt corecte.

Dacă aveți dubii, puteți reseta toate configurările la valorile implicite utilizând aplicația VictronConnect și apoi să efectuați toate configurările necesare. Salvați configurările existente înainte de a efectua o resetare.

În cele mai multe cazuri configurările implicite pot fi utilizate doar cu mici modificări.

Dacă aveți nevoie de ajutor cu realizarea configurărilor, consultați manualul sau contactați furnizorul sau distribuitorul dvs. Victron.

9.7.2. Tensiunile bateriilor de 36 V sau de 48 V nu pot fi selectate.

Nu toate încărcătoarele solare suportă tensiuni de sistem de 36 V sau de 48 V.

Meniul vertical din aplicația VictronConnect va afișa tensiunile acceptate pentru baterie.

9.7.3. Probleme cu firmware-ul

Pentru a exclude o eroare de firmware, actualizați firmware-ul.

NOTĂ: Poate fi util să notați numărul de firmware înainte și după actualizare. Această informație poate fi utilă dacă aveți nevoie de suport.

La prima conexiune, se poate ca regulatorul să fi actualizat firmware-ul. Dacă regulatorul nu a cerut automat o actualizare a firmware-ului, verificați dacă acesta rulează cel mai recent firmware și efectuați o actualizare manuală:

 • Conectați la regulator.

 • Faceți clic pe simbolul de configuraresetting-cog.png.

 • Faceți clic pe simbolul de opțiunioption-symbol.png.

 • Accesați informațiile despre produs.

 • Verificați dacă rulați cel mai recent firmware și căutați textul: „Aceasta este cea mai recentă versiune”.

 • Dacă regulatorul nu rulează cel mai actualizat firmware, realizați o actualizare de firmware apăsând butonul de actualizare.

status-settings-product-screen.png

Ecran de stare - Ecran de configurare - Ecran informații despre produs

9.7.4. Actualizare firmware întreruptă

Totul este recuperabil și nu trebuie să vă faceți griji. Încercați să actualizați din nou firmware-ul.

9.8. Probleme cu sarcina de ieșire

9.8.1. Sarcina de ieșire nu funționează

Există o serie de cauze pentru care sarcina de ieșire nu funcționează după cum era prevăzut:

 • Tensiunea bateriei a scăzut sub pragul stabilit și sarcină de ieșire s-a deconectat de la baterie pentru a o proteja. Verificați tensiunea bateriei și setarea sarcinii de ieșire după cum este programată prin jumper, prin VictronConnect sau prin afișaj.

 • BatteryLife este activă. Pentru mai multe informații despre durata de viață a bateriei consultați capitolul BatteryLife.

 • Sarcina de ieșire a fost configurată să pornească pe timpul nopții și să se oprească pe timpul zilei, un exemplu fiind utilizarea regulatorului pentru controlul iluminatului stradal.

 • Sarcina de ieșire este oprită în setările VictronConnect.

Notă

După schimbarea setărilor poate dura până la 2 minute înainte ca sarcina de ieșire să fie activă.

9.8.2. Sarcina de ieșire nu poate încărca sarcina

Există mai multe motive pentru care sarcina de ieșire nu poate încărca sarcina:

 • Sarcina conectată depășește sarcina nominală de ieșire.

 • Dacă un încărcător solar 100/20 este configurat la 36 V sau 48 V, sarcina de ieșire este redusă de la 20 A la 1 A.

 • Unele sarcini cu curent mare de anclanșare pot fi conectate cel mai bine direct de la baterie iar invertorul să fie controlat de sarcina de ieșire prin intermediul unui cablu pornit/oprit la distanță. Consultați manualul de utilizare pentru mai multe informații.

 • Sarcina de ieșire este scurtcircuitată, fie din cauza unei probleme de cablare, fie o sarcină defectă este conectată la sarcina de ieșire.

9.8.3. Citire incorectă a curentului sarcinii de ieșire

Pentru o citire corectă a sarcinii de ieșire, toate sarcinile trebuie să fie conectate la borna pozitivă a sarcinii de ieșire și la borna negativă a încărcătorului solar.

Sarcinile care sunt conectate direct la baterie nu vor fi incluse în citirea de curent. Este de asemenea cazul pentru sarcinile care au cablul pozitiv conectat la sarcina de ieșire dar cablul negativ conectat direct la baterie.

Este bine pentru unele sarcini (în special invertoarele) să fie conectate direct la baterie. Acest lucru va face ca citirea sarcinii de ieșire să fie incompletă deoarece nu include curentul care circulă direct în sarcina conectată direct la baterie. Luați în considerare adăugarea unui monitor de baterie BMW care va măsura toți curenții care intră și ies din baterie, inclusiv curentul transmis sarcinilor care au fost conectate direct la baterie.

incorrect-load-output.png

Citire curent sarcină maximă

Citire incorectă curent sarcini

Citire curent fără sarcină