Skip to main content

Lynx Shunt VE.Can

9. Batteriövervakarinställning

I detta avsnitt:

Det här avsnittet förklarar alla batteriövervakarinställningar. Det finns dessutom en video tillgänglig som beskriver alla dessa inställningar och hur de samspelar med varandra för att uppnå en lämplig batteriövervakning för både bly- och litiumbatterier.

9.1. Batterikapacitet

Den här parametern används för att tala om för batteriövervakaren hur stort batteriet är. Den här inställningen skulle egentligen ha gjorts under den första installationen.

Inställningen anger batteriets kapacitet i amperetimmar (Ah).

För ytterligare information om batterikapacitet och den relaterade Peukert-exponenten, se kapitel Batterikapacitet och Peukert-exponent.

Inställning

Standard

Intervall

Stegstorlek

Batterikapacitet

200 Ah

1 - 9999 Ah

1 Ah

9.2. Laddad spänning

Batterispänningen måste vara över denna spänningsnivå för att batterier ska betraktas som fulladdat. Så snart batteriövervakaren upptäcker att batteriets spänning har nått denna ”laddningsspänning”-parameter och strömmen har sjunkit under ”svansström”-parametern under en viss tid, kommer batteriövervakaren att ställa in laddningstillståndet till 100 %.

Inställning

Standard

Intervall

Stegstorlek

Parametern ”Laddad spänning” ska alltid ställas in på 0,2 V eller 0,3 V under laddarens floatspänning.

Tabellen nedan visar de rekommenderade inställningarna för blybatterier.

Nominell batterispänning

Inställning för laddad spänning

12 V

13,2 V

24 V

26,4 V

36 V

39,6 V

48 V

52,8 V

9.3. Svansström

Batteriet anses fulladdat när laddningsströmmen har sjunkit under den fastställda parametern för ”Svansström”. Parametern för ”Svansström” anges i ett procenttal av batteriets kapacitet.

Notera att vissa batteriladdare slutar ladda när laddningsströmmen sjunker under ett förinställt värde. I dessa fall måste svansströmmen ställas in högre än det förinställda värdet.

Så fort som batteriövervakaren känner av att batterispänningen har uppnått parametern för ”laddad spänningen” och strömmen har sjunkit under ”svansströmmen” under en fastställd tid, kommer batteriövervakaren att ställa in laddningsstatusen till 100 %.

Inställning

Standard

Intervall

Stegstorlek

Svansström

4,00 %

0,50 - 10,00 %

0,1 %

9.4. Laddnings-avkänningstid

Detta är den tid då parametern ”Laddad spänning” och parametern ”Svansström” måste uppfyllas för att batteriet ska anses vara fulladdat.

Inställning

Standardinställning

Intervall

Stegstorlek

Uppladdad detekteringstid

3 minuter

0 – 100 minuter

1 minut

9.5. Peukert-exponent

Ställ in Peukert-exponentparameter enligt batterispecifikationsbladet. Om Peukert-exponenten är okänd, ställ in den på 1,25 för blybatterier och på 1,05 för litiumbatterier. Ett värde på 1,00 inaktiverar Peukert-kompensationen. Peukert-värdet för blybatterier kan beräknas. För mer information om Peukert-beräkningen, Peukert-exponenten och hur detta relaterar till batterikapaciteten, se kapitlet Batterikapacitet och Peukert-exponent.

Inställning

Standard

Intervall

Stegstorlek

Peukert-exponenten

1.25

1.00 - 1.50

0.01

9.6. Faktor för laddningsverkningsgrad

”Faktorn för laddningsverkningsgrad” kompenserar för kapacitetsförlusten (Ah) under laddning. En inställning på 100 % betyder att det inte förekommer några förluster.

En laddningsverkningsgrad på 95 % betyder att 10 Ah måste överföras till batteriet för att få 9 Ah verkligt upptagna av batteriet. Ett batteris laddningsförmåga beror på batterityp, ålder och användningsätt. Batteriövervakaren tar hänsyn till detta fenomen genom faktorn för laddningsverkningsgrad:

Laddningsverkningsgraden hos ett blybatteri är nästan 100 % så länge som ingen gasbildning äger rum. Gasning innebär att en del av laddningsströmmen inte omvandlas till kemisk energi som lagras i batteriets plattor men används för att sönderdela vatten i syrgas och vätgas (högexplosivt). Den energi som lagras i plattorna kan utvinnas under nästa urladdning medan den energi som används för att sönderdela vatten går förlorad. Gasning kan lätt iakttas i vätskefyllda batterier. Observera att ”endast syre” i slutet av laddningsfasen i slutna (VRLA) gel- och AGM-batterier också resulterar i minskad laddningsverkningsgrad.

Inställning

Standardinställning

Intervall

Stegstorlek

Laddningsverkningsgrad

95 %

50 - 100 %

1 %

9.7. Strömtröskel

När den uppmätta strömmen faller under parametern ”Strömtröskel” kommer den att betraktas som noll. ”Strömtröskel” används för att eliminera mycket små strömmar som negativt kan påverka det långsiktiga laddningstillståndet i bullriga miljöer. Till exempel, om den faktiska långtidsströmmen är 0,0 A och, på grund av injicerat brus eller små förskjutningar, mäter batteriövervakaren 0,05 A, kan batteriövervakaren på lång sikt felaktigt indikera att batteriet är tomt eller kommer att behöva laddas. När strömtröskeln i detta exempel är inställd på 0,1 A, beräknar batterimonitorn med 0,0A så att fel elimineras.

Ett värde på 0,0 A inaktiverar denna funktion.

Inställning

Standard

Intervall

Stegstorlek

Strömtröskel

0,10 A

0.00 - 2.00 A

0,01 A

9.8. Medelvärdesperiod återstående tid

Medelvärdesperioden för återstående tid specificerar tidsfönstret (i minuter) som det rörliga genomsnittsfiltret arbetar med. Ett värde på 0 (noll) inaktiverar filtret och ger en omedelbar (realtids) avläsning. Dock kan de värden för ”återstående tid” som visas fluktuera kraftigt. Val av längsta tid, 12 minuter, säkerställer att enbart långsiktiga belastningsfluktuationer ingår i beräkningen av ”återstående tid”.

Inställning

Standard

Intervall

Stegstorlek

Medelvärde kvarvarande tid

3 minuter

0 – 12 minuter

1 minut

9.9. Synkronisera laddningsstatus (SoC) till 100 %

Detta alternativ kan användas för att synkronisera din batteriövervakare manuellt.

I appen VictronConnect trycker du på ”Synkronisera”-knappen för att synkronisera batteriövervakaren till 100 %.

9.10. Nollströmskalibrering

Om batteriövervakaren visar en icke-nollström även när det inte finns någon belastning och batteriet inte laddas, kan detta alternativ användas för att kalibrera nollströmsavläsning.

En nollströmskalibrering krävs (nästan) aldrig. Utför endast den här processen om batteriövervakaren visar ström när du är helt säker på att det faktiskt inte flyter någon ström. Det enda sättet att säkert veta detta är genom att fysiskt koppla från alla kablar som är anslutna till sidan på shunten. Du gör detta genom att skruva upp shuntbulten och ta bort alla kablar från den sidan på shunten. Alternativet, som är att stänga av alla belastningar eller laddare, är INTE tillräckligt precist, eftersom det inte tar bort små standbyströmmar.